Omgaan met grensoverschrijdend gedrag……
Stel je de volgende situatie voor; Je bent op een event van je werk. Je bent daar met wat relaties. sommigen ken je goed, anderen wat minder. in de loop van de avond word je vastgepakt door een van de aanwezigen. Hij legt een hand op je bil en geeft een zoen op je mond.’ Zie hier de schets van de eerste situatie die Daniëlle ons vertelt. We worden in vier groepen gedeeld. Iedere geroep verdiept zich in één van de rollen die bij de situaties horen: de dader, het slachtoffer, de omstanders en de roeptoeters (bijvoorbeeld mensen op social media, die een mening ventileren) In de loop van de avond volgen er nog twee situaties: grensoverschrijdend gedrag op een familieverjaardag en in de openbare ruimte. De rollen per groep wisselen mee. Er is een levendig gesprek bij de groepjes onderling en bij de uitwisseling van onze reacties als groep. Daniëlle leidt dat met behulp van prikkelende vragen. Conclusie: De dader ‘weet niet beter’, het slachtoffer wordt daardoor verantwoordelijk voor de situatie, de omstanders kiezen vaak voor de goede vrede en worden daardoor ook dader, de roeptoeters richten zich ook vaak op het slachtoffer. De dader blijft nagenoeg altijd buiten schot.
‘Het zet me wel aan het denken hoor. Wat zou ik doen?’ ‘Ach ik dacht altijd, dat ik niets meegemaakt heb op dat vlak. Maar gaandeweg de avond, bleek dat er ook veel situaties zijn, die daar wel degelijk mee te maken hebben.’ ‘Ik had ook zo’n oom met foute grapjes ten koste van mij.’
Het was een enerverende, zinvolle avond. Met dank aan Daniëlle Verzijl, die op een luchtige, aandachtige manier de avond heeft geleid.